MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Westlands Museum weer open: Expositie WO2 in het Westland

7 juni 2020. Het Westlands Museum heropent haar deuren en pakt direct uit met een grote tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar herdenken we dat deze verschrikkelijke oorlog 75 jaar geleden tot een einde kwam. Sindsdien leven we weer in vrijheid, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Dinsdag 9 juni is de eerste dag dat het museum weer open is.

De expositie bestaat uit twee delen. In de tentoonstelling ‘Oorlog. Wat zou jij doen?’ wordt aan de hand van tien thema’s belicht hoe de oorlog in het Westland verlopen is, startend bij de mobilisatie in 1939 en eindigend met de bevrijdingsfeesten in de late zomer van 1945. Andere thema’s zijn de vijf oorlogsdagen, het dagelijkse leven gedurende de bezetting, het verzet en de bevrijding. Ook wordt belicht hoe de tuinbouw de eerste oorlogsjaren economisch vooruitgang boekte, maar in de latere jaren weer terug bij af was. Bijzonder zijn de (acht) films van Westlanders die de oorlog hebben meegemaakt en uit hun herinneringen vertellen over de soms desastreuze gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Het maakt dat de oorlog heel dichtbij komt. Ook worden dilemma’s beschreven die zich regelmatig voordeden. De vraag is dan ook: ‘Wat zou jij doen?’

‘Moffenmeiden’ worden in Naaldwijk kaal geknipt. Collectie Marcel vd Vlugt senior
'Moffenmeiden’ worden in Naaldwijk kaal geknipt. Collectie Marcel vd Vlugt senior.

De tentoonstelling in de Wagenschuur is volledig gericht op de Atlantikwall en de gevolgen die de bouw van deze verdedigingslinie had voor het Westland. Festung Hoek van Holland was voor de Duitsers de belangrijkste locatie van de Atlantikwall in Nederland vanwege de Rotterdamse haven. Men wilde invallen vanuit zee tegengaan, maar ook was men beducht voor invallen vanuit het binnenland, door parachutisten. Daarom werd er eerst rond Hoek van Holland een tankval gegraven en daarna een tweede, van Arendsduin richting Oranjesluis en daarvandaan naar de Nieuwe Waterweg. In de loop van de oorlog moesten zeer veel bewoners van Hoek van Holland en ’s-Gravenzande verhuizen naar elders. Het dorp Ter Heijde verdween volledig van de kaart. En tuinbouwbedrijven moesten hun kassen slopen.

Het gevoel van de bevrijding in 1945 is terug te zien in de foyer van het museum. Daar hangen vele tientallen fleurige bevrijdingsrokken. Uit het hele land hebben vrouwen zich aangemeld om een hedendaagse bevrijdingsrok te maken en die zijn nu te bewonderen.

De exposities zijn dagelijks te bezichtigen, van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen en officiële feestdagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Vanwege de coronamaatregelen dienen bezoekers vooraf kaarten te reserveren via www.westlandsmuseum.nl.

Bron: Persbericht Westlands Museum 4 juni 2020.

07 juni 2020