MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

'Delfts Blauw is Hot’ en Kerst in de Stal bij Tineke van Gils thuis

28 november 2020. Omdat er blijvend belangstelling is voor de tentoonstelling en bezoekers in zeer kleine aantallen ontvangen kunnen worden is de tentoonstelling uitgebreid en zijn er ook kerstgeschenken toegevoegd. De met stro, decoratie en verlichting aangeklede authentieke grupstal is een romantische expositieruimte. De entree is gratis en u krijgt een drankje. Door de grootte van de stal en het eenrichtingsverkeer is deze Tentoonstelling-Kerststal coronaveilig te bezoeken.

Delfts Blauw is Hot en Kerst in de Stal bij Tineke van Gils - 28 november 2020
Twee foto's van de tentoonstelling 'Delfts Blauw is Hot'.

Delfts Blauw is Hot en Kerst in de Stal bij Tineke van Gils - 28 november 2020

Delfts Blauw is Hot en Kerst in de Stal bij Tineke van Gils - 28 november 2020
Aan de andere zijde van de stal is in Midden-Delfland gemaakt aardewerk te zien van Tineke van Gils.

Openingstijden

November: Woensdag t/m zondag, 11:00-17:00 uur.
December: Donderdag t/m zaterdag, 13:00-17:00 uur en op woensdagavond 19:30-21:00 uur.
Andere tijden op afspraak.
Adres: Rijksstraatweg 16, 2636 AX Schipluiden.

Meld uw komst van te voren aan en raadpleeg de website i.v.m. corona-wijzigingen.
Email: info@tinekevangils.com, Telefoon: +31(0)153808191, www.tinekevangils.com.


Expositie 'Delfts Blauw is Hot' verplaatst naar Schipluiden

25 september 2020. De genoemde expositie in Delftsblauwfabriek De Paauw, Rijswijk, is vroegtijdig beëindigd (het bedrijf is gesloten), maar krijgt een vervolg op de boerderijlocatie waar Tineke van Gils ook haar atelier heeft. Geopend 3 oktober-15 november 11:00-17:00 en op afspraak. Voor meer informatie zie de website van Tineke van Gils.


Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils

14 september 2020. In de Heinen Delfts Blauw fabriek De Paauw exposeert Tineke van Gils haar recente serie van 101 theepotten, de ene helft gemaakt in Jingdezhen van Chinees porselein, de andere helft gebruikmakend van de technieken en de Duitse klei van De Paauw. Tijdens een korte rondleiding door de fabriek en de showroom kunnen haar theepotten bewonderd worden tot 31 oktober 2020.

Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils

Wij hebben tien jaar gewoond aan het Jaagpad in Rijswijk, maar het kwam er nooit van om het kanaal de Vliet over te steken, om een bezoek te brengen aan de "De Delftse Pauw", nu "PAAUW". Pas tientallen jaren later kwam het er van, ter gelegenheid van de genoemde expositie van Tineke van Gils. In normale jaren komen er tientallen bussen per dag aan bij De Paauw, zo'n 80.000 toeristen per jaar. In het coronajaar zijn toeristen hier maar spaarzaam. Tijdens een privérondleiding kreeg ik uitleg over de technieken die bij de Paauw gebruikt worden.

De vazen en voorwerpen worden met behulp van mallen gemaakt; vloeibare klei wordt in een mal gegoten; na enkele minuten wordt het restant vloeibare klei er weer uitgegoten. Wat overblijft is een kleivorm met een wand van enkele millimeters dik; hierna volgt het bakproces. Decoraties worden vooral met kobaltoxide aangebracht. Na verhitting kleurt deze blauw. Een potterbakkers draaischijf is er niet te vinden, terwijl Tineke hier juist graag mee werkt.

Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils
Het productieproces in beeld.

Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils
Theepotten van Tineke van Gils tussen de mallen.

In de werkruimte, tussen de historische mallen, en in de showroom zijn de kenmerkende werken van Tineke uitgestald. Grote en kleine theepotten en met een verscheidenheid aan decoraties. De rondleidster vertelde hoe Tineke de uit de mallen komende kleivormen op haar manier bewerkte en haar eigen technieken toepaste. De meeste decoraties zijn van de hand van Tineke. Simon van Oosten, meesterschilder in de fabriek, en Pepijn van Den Nieuwendijk hebben meegeholpen bij het decoreren. Gelukkig voor De Paauw kwam er op dat moment juist een autobus vol Duitse toeristen.

Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils
Het schildersatelier. Alleen dure vazen en voorwerpen worden met de hand beschilderd.

Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils
Uitstalling van theepotten van Tineke van Gils in de showroom.

De 100 theepotten voor Turandot

Tineke van Gils maakte in 2005 100 theepotten ter gelegenheid van een fondsenwerving voor de uitvoering van de opera Turandot in Schipluiden. De gemeente Midden-Delfland was kort daarvoor gevormd en het community project had tot doel de gemeenschappen in de dorpen Den Hoorn, Maasland en Schipluiden samen te brengen. Bekende en minder bekende Midden-Delflanders decoreerden 99 van deze theepotten. De eerste theepot mocht Tineke zelf decoreren in het bijzijn van koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan Midden-Delfland en Schipluiden op 11 november 2005. De theepotten werden geveild in Maasland.

Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils
99 plus één witte theepotten staan klaar voor het bezoek van koningin Beatrix. Foto Wim van Vliet.

Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils
Tineke decoreert de eerste theepot met een toekijkende koningin Beatrix. Foto Alice van den Bosch.

Over Heinen Delfts Blauw fabriek De Paauw 1651

Aan de Oude Delft (huidige nummers 12 en 12a/b) was in de periode 1651-1775 de plateelbakkerij De Paauw gevestigd. Het pand was eerder gebruikt als bierbrouwerij. Eigenaar van de brouwerij en naamgever is burgemeester Jacob Adriaansz. Pauw (ook wel Paauw). De huidige fabriek aan de Delftweg is vernoemd naar deze plateelbakkerij, die in 1775 failliet ging. Vanaf ca. 1955 is de NV Kunstaardewerkfabriek "De Delftse Pauw" gevestigd aan de Delftweg 133 (bron: Delft jaargang jaargang 23 #4). Op de gevel van het pand staat deze oude naam op Delfts blauwe tegels: N.V. Aardewerkfabriek "De Delftse Pauw". Het pand, in 1898 gebouwd als pakhuis, was hiervoor onder andere eigendom van de Internationale Handelsmaatschappij "INTETA" NV.

Het familiebedrijf Heinen heeft zijn wortels in Spakenburg en verhuisde begin jaren tachtig naar Putten. Heinen heeft nu winkels in Amsterdam, Delft en op Curaçao en een fabriek in China, waar Delfts blauwe souvenirs worden geproduceerd. Op 1 juli 2018 nam het familiebedrijf Heinen "De Delftse Pauw" over en gaf het de naam PAAUW 1651, verwijzend naar het stichtingsjaar van de vroegere plateelbakkerij De Pauw. Het jaartal is inmiddels verdwenen; op de zijgevel en website staat nu kortweg "PAAUW de delfts blauw fabriek". .

In 2019 haalde Heinen het nieuws met het binnenbrengen van de twee grootste Delfts blauwe vazen. Deze waren in China vervaardigd in verband met het themajaar de Gouden Eeuw. In Jingdezhen, China, illustreerde Pepijn van den Nieuwendijk de twee vazen met een pauw en een VOC-schip, ontwerpen van meesterschilders Wilma Plaisier en Simon van Oosten. Een week lang voer een replica van het VOC Statenjacht De Utrecht tussen de Zuidkolk en de fabriek PAAUW met toeristen en belangstellenden. Een van de vazen staat prominent naast de ingang van  PAAUW te pronken.

Expositie in De Paauw: 'Delfts Blauw is Hot' van Tineke van Gils
Eén van de twee grote vazen die in China zijn gemaakt en gedecoreerd.

Meer lezen

02 december 2021