MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nic Schenkeveld 25 jaar smalfilm van Den Hoorn - 1960-1985

12 januari 2020. Oudere Hoorenezen kennen Nic Schenkeveld (1927-2015) vooral als de kruidenier van de VéGé-winkel aan de Woudseweg (waar nu de pizzeria zit). Daarnaast reed hij enige tijd met de mobiele Schenkeveld’s Moto-Markt door het dorp om boodschappen aan huis te brengen. In 1972 bouwde hij aan de Vrijheidslaan in Delft zijn tweede VéGé-supermarkt. In zijn vrije tijd filmde Nic graag zijn familie en vakanties. Maar Nic was ook vaak te vinden bij activiteiten in zijn dorp Den Hoorn. Zijn nalatenschap bestond uit maar liefst 119 rollen 8 mm smalfilm. Vandaag was de première van de compilatie van zijn Hoornse beelden tijdens de expositie Den Hoorn Dorp in Beeld.

Achtergrond

In de film ‘Nic Schenkeveld 25 jaar smalfilm’ komt een groot aantal gebeurtenissen uit Den Hoorn voorbij in de periode 1960-1985, zoals Koninginnedag, bevrijdingsdag, het Sionsfeest en Sinterklaas. Als de voetbal van S.V. Den Hoorn kampioen werd, was Nic erbij met zijn camera. Een aantal van zijn kinderen waren lid van gymnastiekvereniging W.I.K. en het Tamboer-lyra en majorettenkorps. Op de film zien we de muziekafdeling van W.I.K. in de gloriedagen. Toen in 1973 de Tour de France door Den Hoorn reed, filmde hij de reclamekaravaan (helaas waren de wielrenners erg onscherp). Ook slopen en bouwen had de interesse van Schenkeveld. Hij filmde onder andere bouwactiviteiten van de Delftsche Groentenveiling, de bouw van de wijk Zuidmade, de ‘eerste paal’ van de Hoornbloem, de verbouwing van zijn VéGé-winkel aan de Woudseweg en de herbouw van het naastliggende pand van Van Beek.

Enkele beelden uit de film

Dorpsfilm Den Hoorn 1959

Dorpsfilm Den Hoorn 1959

Dorpsfilm Den Hoorn 1959

Dorpsfilm Den Hoorn 1959

Klik hier voor meer Film & video van Midden-Delfland en de dorpen

Achtergrond

De kwaliteit van de filmfragmenten is weliswaar wisselend, maar de beelden zijn te mooi om ze niet te vertonen. Een groot aantal Hoorenezen zullen zichzelf, en familie en bekenden, herkennen.

Nic Schenkeveld 25 jaar smalfilm: gemaakt door Nic Schenkeveld in de periode 1960-1985, beschikbaar gemaakt door de familie Schenkeveld en geremastered in 2019;
Tijdsduur: 46:11 minuten.

26 januari 2020