MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Sobere Open Monumentendagen 2020 in Midden-Delfland

11-13 september 2020. Tijdens het zomerse Open Monumenten weekend was het aantal open monumenten in Midden-Delfland op één hand te tellen. Wandelen, fietsen en varen ging natuurlijk wel, en werd ook veelvuldig gedaan. Hopelijk is er in 2021 weer een normale Open Monumenten weekend.

Kindermonumentendag

Dit jaar kon er geen kindermonumentendag op locatie worden gehouden. In verband met corona werd op de vrijdag Kindermonumentendag op school beleefd. Voor kinderen van groep 7 was door de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een lesbrief ontwikkeld met als onderwerp: Boerderijen in Midden-Delfland – het boerenleven vroeger en nu. Deze lesbrief, en ook lesbrieven uit eerdere jaren, zijn beschikbaar op de website van de vereniging.

Open Monumentendag 't Woudt mini-concert Esther van Es

Sobere Open Monumentendag

In het weekend was het aantal activiteiten zeer beperkt vanwege die vervelende corona. Delft hield een grotendeels digitale Open Monumentendag met een audiotour langs monumenten. Ook voor Midden-Delfland waren fiets- en wandelroutes aanbevolen, waaronder de Midden-Delfland Audiotour, die vanuit Delft (Beestenmarkt) door het agrarisch gebied en de dorpen van Midden-Delfland leidt.

De opening van het Open Monumentenweekend vond plaats in de Dorpskerk van Schipluiden. Hier was tevens de presentatie van het jubileumjaarboek van de 50-jarige Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Alleen de twee Midden-Delflandse musea en enkele kerken waren geopend. Museum Het Tramstation mocht in het weekend ca. 80 bezoekers ontvangen. Op de zaterdag werden er op het kasteelterrein van de Keenenburg vlaggen gemaakt door jongeren. In de kerk van 't Woudt gaf Esther van Es twee mini-concerten. In de Oude Kerk in Maasland was een orgelconcert georganiseerd.

Open Monumentendag - Keenenburg vlaggenworkshop - 12 september 2020

Keenenburg Kasteelvlaggen

De Keenenburg kasteeltuin was op Open monumenten zaterdag omgetoverd in een heus graffiti atelier. Met het kasteel als inspiratiebron maakten vijf Schipluidense jongeren onder begeleiding van street art kunstenaar Jochem Cats van WeAreCats een heuse Keenenburg kasteelvlag. Eerst werd een ontwerp gemaakt en daarna gingen de jonge kunstenaars met spuitbussen en stiften aan de gang op het doek. Het zijn ware kunstwerkjes geworden! De kleurrijke vlaggen zijn tot nog onbepaalde tijd te bewonderen op het kasteelterrein!

Keenenburg vlaggenworkshop - foto Rina Visser

Keenenburg vlaggenworkshop - foto Rina Visser

Keenenburg vlaggenworkshop - foto Rina Visser
Workshop Keenenburgvlaggen maken. Foto's Rina Visser.


Monumentendag Midden-Delfland 2020 in coronatijd

1 september 2020. Op 11, 12 en 13 september is het weer Open Monumentenweekend, maar dit jaar verloopt het door corona anders dan anders.

Kindermonumentendag

Kindermonumentendag op vrijdag Is voor alle leerlingen van groep 7 in Den Hoorn, Schipluiden en Maasland. Dit jaar vindt Kindermonumentendag alleen op school plaats met speciaal ontwikkeld informatiemateriaal over monumenten en is gericht op meer zelfwerkzaamheid. Als de kinderen met de opgedane kennis in het weekend een van onderstaande Erfgoedroutes gaan fietsen, kunnen ze met hun bon bij Hoeve Bouwlust een ijsje halen.

Monumentendag Midden-Delfland 2020
KKijk door het raam en beleef kasteel Keenenburg. Foto Martin Visser.

Monumentenweekend zaterdag en zondag

Schipluiden

Opening op zaterdag om 11 uur in Dorpskerk Schipluiden met de presentatie van het jubileumjaarboek t.g.v. 50 jaar Historische Vereniging Oud Schipluiden (op uitnodiging).

’s Middags organiseert Stichting Beleving Kasteel Keenenburg op kasteelterrein Keenenburg tussen 13 en 16 uur een workshop ontwerpen van Keenenburg vlaggen. Samen met Street Art kunstenaar Jochem Cats worden in tweetallen vijf vlagontwerpen gemaakt en uitgevoerd. Om 17 uur worden de vlaggen op het kasteelterrein feestelijk gepresenteerd en gehesen. Voor aanmelding en meer info:
https://www.facebook.com/BelevingKasteelKeenenburg/

In Schipluiden zijn de Dorpskerk en Museum Het Tramstation beide dagen open, van 12 tot 17 uur (op zondag de kerk pas vanaf 13 uur).

Alles uiteraard met inachtneming van Covid-19 maatregelen.

't Woudt

In de kerk van ’t Woudt vinden op zaterdag 12 september om 14.00 en 15.30 uur twee sfeervolle miniconcerten plaats. De Schipluidense zangeres en zangdocent Esther van Es voert liedjes op geïnspireerd op haar leven in Midden-Delfland. Toegang is gratis, aanmelden via: monumentendagtwoudt2020@gmail.com

Maasland

In de Oude Kerk in Maasland is ook op zaterdag een concert met de organisten Leo Hans Koornneef en Reinier Kroos, sopraan Jaccolien Kik en dwarsfluitist Hannie van Dorp. Aanvang om 16.00 uur, toegang € 10.

Sponsors

Het programma voor het Monumentenweekend wordt in 2020 mede mogelijk gemaakt door de gemeente Midden-Delfland, Fonds Schiedam Vlaardingen, Fonds 1818 en Loswal de Bonnen.

Bron: Persbericht Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk, 31 augustus 2020.

30 september 2023