MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Trekvaartzuil geplaatst bij de gerestaureerde Trambrug in Schipluiden

29 juni 2020. De laatste trekvaartzuil is geplaatst nabij de gerestaureerde Trambrug, een rijksmonument. Regelmatig hoor je mensen zeggen: "wat is hij mooi geworden!". Met zijn oorspronkelijke kleur mosgroen past de brug heel goed in het landschap van Midden-Delfland.

Trekvaartzuil bij de Trambrug in Schipluiden - 29 juni 2020

Tijdens Open Monumentendag in 2016 werd de eerste trekvaartzuil onthuld bij de Valbrug in Schipluiden. Hierna volgden er nog negen langs de trekvaartroute, in o.a. Hodenpijl, Den Hoorn, Maasland, Maassluis en Vlaardingen. Vanaf 1646 verbonden de Delflandse Trekvaarten de steden Maassluis, Vlaardingen en Delft met een geregelde bootverbinding voor personen en goederen. Vanuit Delft vertrokken trekschuiten naar Den Haag, Leiden, Haarlem en Rotterdam. De trekschuit wordt de 'intercity van de Gouden Eeuw' genoemd.

De Trambrug in zijn nieuwe oude kleuren - 29 juni 2020

De Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid-Holland financierde de trekvaartzuilen, evenals andere objecten die de beleving van de vroegere trekvaarten versterken, zoals rolpalen, jaagbruggen (Schieweg en Vlaardingsekade) en het beeld van Jongkind bij het Rechthuis van Zouteveen. De Historische Vereniging Oud-Schipluiden verzorgde tekst en beeldmateriaal, i.s.m. historische verenigingen in Maasland, Maassluis en Vlaardingen. Nog in de planning staat het bouwen en plaatsen van een windas op de kade nabij boerderij Zonnehoeve en de Zweth, langs de Vlaardingsevaart.

30 juni 2020