MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Dorpsfilm Maasland 1961 voor iedereen thuis te bekijken

15 december 2022. Het filmbedrijf van Johan Adolfs uit Enschede maakte tussen 1949 en 1970 zo'n 1500 dorpsfilms in heel Nederland. De dorpsfilm van Maasland werd in 1961 gemaakt opdracht van de twee lokale gymverenigingen LIOS en NIO. Bij de fusie in 1975 ontstond het huidige NTP, Nu Tweezaam Opgezet). De film werd op één dag gemaakt met behulp van een draaiboek waar onder andere Jack Meijer en Joop Schoneveld aan meewerkten. De film staat al enige tijd op internet, maar is van matige kwaliteit. De originele 8-mm smalfilms zijn digitaal gescand en opnieuw gemonteerd in HD kwaliteit. De eerste vertoning van deze bijzondere film was op 15 december 2022 in de Singelhof bij de Historische Vereniging Maasland. De film is ook op YouTube in hoge kwaliteit te bekijken.

Maasland 1961

Bijna elke Adolfsfilm begint met een bezoek aan het gemeentehuis en de burgemeester, hier burgemeester Groot Enzerink. Vervolgens werden alle scholen bezocht met als doel zoveel mogelijk kinderen op de film te krijgen. De winkels en bedrijven die sponsorgeld hadden betaald komen uitvoerig in beeld. De film bevat ook beelden uit de Zuidbuurt, de Oostgaag, de Kwakelweg en de Noordvliet. Bij de oefening van de brandweer kwam er in Maasland geen water aan te pas (dat was in Schipluiden wel anders). De beide gymverenigingen geven demonstraties van hun kunnen. De film besluit met een grote optocht door het dorp met alle deelnemers aan de dag en met muzikale begeleiding van Euterpe en GWUK (Gode Wijdt Uw Kunst), tegenwoordig na de fusie als Harmonievereniging Masalant.

Enkele beelden uit de film

Dorpsfilm Maasland 1961

Dorpsfilm Maasland 1961

Dorpsfilm Maasland 1961

Dorpsfilm Maasland 1961

Klik hier voor meer Film & video van Midden-Delfland en de dorpen

Achtergrond

De formule van Johan Adolfs was dat beide partijen geld verdienden aan de 'Filmactie', Adolfs zelf en de organiserende vereniging, in dit geval de gymverenigingen. Inkomsten kwamen van sponsors, winkels en bedrijven. Zij werden dan gefilmd. Als de film later vertoond werd, in de winterperiode, betaalden de bezoekers entreegeld. Ook deze inkomsten werden weer gedeeld tussen Adolfs en de vereniging. Een win-win-situatie dus. De Adolfsfilms zijn prachtige tijdsbeelden.

16 december 2022