MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Gezocht: schilderijen van Leendert Scheltema

2 september 2020. Het Westlands Museum is op zoek naar Westlanders die een schilderij van Leendert Scheltema in bezit hebben. Van april tot en met september 2021 vindt er, mede op initiatief van stichting Kunstmuseum Westland, een expositie over Scheltema plaats. Ook verschijnt er een catalogus, waarin zoveel mogelijk werk van Scheltema opgenomen wordt.

Kunstschilder Leendert Scheltema (1876-1966) woonde en werkte een lange periode in Wateringen, wonend aan een zijlaan van het Oosteinde. Hij was leerling van onder andere Jan Toorop en Vilmos Huzsar. Scheltema maakte vooral landschappen en portretten. Een groot deel van zijn nalatenschap is terechtgekomen in het Fries Museum en in zijn geboortedorp Ameland. Maar ook het Westlands Museum heeft werk van hem in bezit.

Tuinder onder eenruiter - Leendert Scheltema - Westlands Museum
Schilderij Tuinder onder eenruiter van Leendert Scheltema geeft een impressie van zijn schilderstijl.

Omdat de beminnelijke Scheltema soms met schilderijen in natura betaalde en regelmatig zijn dorpsgenoten portretteerde, wordt gehoopt dat er onbekend werk van hem in Westlands particulier bezit is. Het museum zou graag met deze mensen in contact willen komen. U kunt daarvoor contact opnemen met het Westlands Museum (0174-621084, info@westlandsmuseum.nl) of met gastconservator Maarten van der Schaft (06-53626272).

Bron: Persbericht Westlands Museum 2 september 2020.

02 september 2020