MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Wie maakt de mooiste bevrijdingsrok?

10 april 2020. In 2019 en 2020 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Sinds 1946 vieren we op 5 mei de bevrijding van Nederland, maar ook dat we sindsdien in vrijheid mogen leven. In het Westlands Museum zou half april een tentoonstelling starten, maar vanwege het coronavirus is dit uitgesteld. Helaas zijn ook de meeste herdenkingsfestiviteiten inmiddels afgelast.

Een mooi initiatief na afloop van de Tweede Wereldoorlog was om van verschillende lapjes een zogenaamde nationale rok, ook wel bevrijdingsrok genoemd, te maken. Het idee van de nationale feestrok was afkomstig van mevrouw Mies Boissevain-van Lennep uit Amsterdam, die vanwege haar verzet tegen de nazi’s niet alleen in kamp Vught, maar ook in concentratiekamp Ravensbrück gedetineerd is geweest.

Dit initiatief zorgde ervoor dat direct na de Tweede Wereldoorlog vrouwen bontgekleurde rokken maakten van bij elkaar gesprokkelde lapjes, die uit de oorlog waren overgebleven. De rok stond symbool voor de wederopbouw van ons land.

Juist omdat het Coronavirus een forse inperking van onze bewegingsvrijheid betekent, doen we een oproep aan iedereen die een leuk tijdverdrijf zoekt, om op korte termijn een hedendaagse bevrijdingsrok te maken. Die is te dragen op het moment dat het virus overwonnen is en er weer aandacht kan zijn voor onze zwaarbevochten vrijheid, 75 jaar geleden. Dit alles volgens de richtlijnen van Mies Boissevain-van Lennep.

Poster Bevrijdingsrok - collectie Centraal Museum
Poster Bevrijdingsrok - collectie Centraal Museum.

De bedoeling is om hier een wedstrijdelement aan te verbinden en dat meisjes en vrouwen hun bevrijdingsrok komen showen op de dag dat het Westlands Museum de tentoonstelling rondom de Tweede Wereldoorlog opent.

Helaas is nu nog niet bekend op welke datum dit evenement zal plaatsvinden. Komt u uw rok laten zien, dan belonen wij u sowieso met een gratis entree, kopje koffie of thee met wat lekkers.

Een jury, bestaande uit Anneke Duyvesteijn, Helga Knoll (Kunsthuis18) en Tineke van den Berg, zal de rokken beoordelen en de drie mooiste rokken worden beloond met een leuke prijs. Doet u mee? Laat het ons even weten, door een e-mail met naam, emailadres en telefoonnummer te sturen naar: info@westlandsmuseum.nl onder vermelding van ‘Bevrijdingsrok’. De gegevens hoe de rok eruit zou moeten zien, sturen wij u dan toe!

Museum Het Tramstation 2020
Bevrijdingsrok in de tentoonstelling '75 jaar bevrijding' in Museum Het Tramstation; bekijk de tentoonstelling online!!

Bron: Persbericht Westlands Museum 10 april 2020.

10 april 2020