MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Afgelast: Vertoning van Maaslandse dorpsfilms in Singelhof - 19 maart 2020

13 maart 2020: De Historische vereniging Maasland heeft de bijeenkomst van 19 maart afgelast, conform het advies van de Rijksoverheid met betrekking tot het Coronavirus. Het is de bedoeling op een later tijdstip de dorpsfilms alsnog te vertonen.

25 februari 2020. De eerste film “Maasland, hoe het hier reilt en zeilt”, is in 1961 gemaakt door Johan Adolfs (1917-1977). Henk Groenendaal heeft de originele opname digitaal gemaakt en bewerkt. Het resultaat is een haarscherpe digitale versie. Henk geeft een inleiding op de filmvertoning. In de film worden alle scholen bezocht en winkels en bedrijven die sponsorgeld betaalden voor de film komen uitvoerig in beeld. Ook Zuidbuurt, Oostgaag, Kwakelweg en Noordvliet zijn zichtbaar. Verder zullen ook nog films vertoond worden van onze voormalige drogist en amateurfilmer Gerrit van der Kieft (1920-2007).

De filmvoorstelling vindt plaats in De Singelhof, Hofsingel 28 a/b te Maasland, aanvang: 20:00 uur. Voorafgaand zal de korte algemene ledenvergadering plaatsvinden van de Historische Vereniging Maasland. Toegang vrij voor leden van de Historische Vereniging Maasland. Niet-leden betalen € 2,50.


Dorpsfilm Maasland 1961 voor iedereen thuis te bekijken (binnenkort)

26 januari 2020. Het filmbedrijf van Johan Adolfs uit Enschede maakte tussen 1949 en 1970 zo'n 1500 dorpsfilms in heel Nederland. De dorpsfilm van Maasland werd in 1961 gemaakt opdracht van de twee lokale gymverenigingen LIOS en NIO. Bij de fusie in 1975 ontstond het huidige NTP, Nu Tweezaam Opgezet). De film werd op één dag gemaakt met behulp van een draaiboek waar onder andere Jack Meijer aan meewerkte. De film staat al enige tijd op internet, maar is van matige kwaliteit. De originele 8 mm smalfilms zijn inmiddels digitaal gescand en opnieuw gemonteerd in HD kwaliteit. De eerste vertoning van deze bijzondere film zal zijn op 19 maart 2020 in de Singelhof, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Maasland. Daarna verschijnt de film ook op internet, op YouTube.

Maasland 1961

Bijna elke Adolfsfilm begint met een bezoek aan het gemeentehuis en de burgemeester, hier burgemeester Groot Enzerink. Vervolgens werden alle scholen bezocht met als doel zoveel mogelijk kinderen op de film te krijgen. De winkels en bedrijven die sponsorgeld hadden betaald komen uitvoerig in beeld. De film bevat ook beelden uit de Zuidbuurt, de Oostgaag, de Kwakelweg en de Noordvliet. Bij de oefening van de brandweer kwam er in Maasland geen water aan te pas (dat was in Schipluiden wel anders). De beide gymverenigingen geven demonstraties van hun kunnen. De film besluit met een grote optocht door het dorp met alle deelnemers aan de dag en met muzikale begeleiding van Euterpe en GWUK (Gode Wijdt Uw Kunst), tegenwoordig na de fusie als Harmonievereniging Masalant.

Enkele beelden uit de film

Dorpsfilm Maasland 1961

Dorpsfilm Maasland 1961

Dorpsfilm Maasland 1961

Dorpsfilm Maasland 1961

Klik hier voor meer Film & video van Midden-Delfland en de dorpen

Achtergrond

De formule van Johan Adolfs was dat beide partijen geld verdienden aan de 'Filmactie', Adolfs zelf en de organiserende vereniging, in dit geval de gymverenigingen. Inkomsten kwamen van sponsors, winkels en bedrijven. Zij werden dan gefilmd. Als de film later vertoond werd, in de winterperiode, betaalden de bezoekers entreegeld. Ook deze inkomsten werden weer gedeeld tussen Adolfs en de vereniging. Een win-win-situatie dus. De Adolfsfilms zijn prachtige tijdsbeelden.

13 maart 2020